Episode Summary

Franc Novinc je akademski slikar, ki je učil risanje na Akademiji. To pomeni, da je imel velik vpliv na študente Akademije, ki so se tudi z njim učili osnove obrti slikarstva in kiparstva. Med slikarsko srenjo velja za izvrstnega, če ne najboljšega kolorista pri nas. Sploh je vtis, da ga še posebej cenijo ravno slikarski kolegi.

Episode Notes

Franc Novinc je akademski slikar, ki je učil risanje na Akademiji. To pomeni, da je imel velik vpliv na študente Akademije, ki so se tudi z njim učili osnove obrti slikarstva in kiparstva. Med slikarsko srenjo velja za izvrstnega, če ne najboljšega kolorista pri nas. Sploh je vtis, da ga še posebej cenijo ravno slikarski kolegi. Skozi različna slikarska obdobja je imel poudarke, izlete v različne trenutne trende. Vendar gledano nazaj ; pop art, risba, akt in kar je še bilo različnih novosti, vse to ni pravi Novinc. Ko človek vidi množico najnovejših slik, ali v Kranja, kjer trenutno razstavlja v dveh galerijah, ali pa v njegovem ateljeju, ve, da je prav zadnje obdobje slikarjevega ustvarjanja najbolj plodno, naravnost barvno eksplozivno. Franc Novinc je predvsem krajinar, pokrajina je pa Sorško polje in Škofjeloško pogorje. To je njegova domačija, to so njegovi ljudje in njihova, njegova kultura. Od tod žabarji, kmetje, , grape, močvirja, ajda, žareči štori, predvsem pa travniki in polja. Njegove slike imajo vedno tudi zgodbo, ki jo slikar kot odličen pripovedovalec, tudi z veseljem pove. Takoj, ko sva se videla pri njem doma , se je že začel dialog. To je razlog, da sem prvih nekaj minut zamudil, ker sem enostavno potreboval čas za pripravo snemalne naprave. Podcast Pogovarja se Franci Kapler se tako začne sredi anekdote o Zoranu Mušiču, ki ga tudi Franc Novinc izredno ceni. Sicer je diplomiral pri Maksimu Sedeju in Francetu Miheliču, njegov profesor pa je bil tudi Gabrijel Stupica. Kako pomemben je bil zanj prav Stupica, lahko slišite v pogovoru. Franc Novinc se je rodil 1938 leta na Godešiču pri Škofji Loki, diplomiral je leta 1964, nagrado Prešernovega sklada pa je dobil leta 1984. Sedaj, ko ni več profesor na Akademiji, intenzivno ustvarja, zdi se, najboljša dela svojega življenja. Po pogovoru me je tudi peljal v svoj atelje in sva vse spet začela znova. Toda, tega dela ne objavljam.

Pokrovitelj podcasta Pogovarja se Franci Kapler je založba Klopotec. Če pa vam bo slišano všeč, predlagam da se naročite, to namreč precej pomaga moji samozavesti.

About the Show

V dialogu z mislečimi, umetniki, drugimi, robnimi, v dialogu s svetom,
kolikor ga čutim kot breme ali priložnost in možnost. Dialog omogoča
dihanje, čutenje pa tudi presenečenje. Zatorej podcast POGOVARJA SE FRANCI KAPLER.